Utsikt över falbygden

Om oss

Det är vi, Linn och Lena som tillsammans med vår personal som driver Ållebergs café & restaurang uppe på toppen av Ålleberg. Vi serverar mat och fika, som ska göra dig mätt och belåten. Vi hoppas du kommer till oss och får en lugn stund med god mat, trevligt sällskap eller en mysig stund tillsammans med familj eller vänner beroende på vad du är ute efter.

Du är välkommen att höra av dig om om det finns något särskilda önskemål! 

 


Ålleberg

Ålleberg är idag med sina 335m ett av Sveriges högsta platåberg. Det finns många olika naturstigar runt Ållebergs kant med en fantastiskt fin utsikt. Från "predikstolen" på bergets norra sida kan man vid klart väder se flera av Sveriges platåberg.

 

Det finns flera källor som kommer från bergets inre med rinnande vatten, som är det renaste dricksvattnet i Sverige.

 

1827 hittade två män ett av Sveriges finaste guldfynd. På den norra änden hittade dom ållebergskragen, den vägde 612 gr och bestod av 22 karats guld. Vill man titta på den finns den på historiska museet i stockholm.

 

Sen har vi våra ryttare som bor i berget. En gammal sägen berättar att det finns 12 stridsklara riddare i berget. Sist dom sågs var vid slaget vid Åsle år 1389 mellan drottning Margrete och kung Albrecht av Mecklenburg då riddarna kom till Margretes undsättning , för att sen försvinna helt obemärkt. Ingen visste var dom kom ifrån. Stadens invånare kan alltså sova gott om nätterna med vetskapen om att om det blir krig kommer Ållebergs riddare och räddar oss.
 

Segelflyget

Segelflygsmuseet ligger i anslutning till restaurangen och är det enda i sitt slag i Sverige som visar segelflygets historia. I museet finns det många olika slags flyg som du kan se, bland annat finns det världens äldsta flygande Tiger Moth där.

 

Museet öppnar 28 maj och har öppet varje dag mellan 11.00-17.00 fram till 4 september.

 

Entré:

Vuxna:       50 sek

Barn upp till 15 år: Gratis

Grupper om minst 10 pers 40 sek/pers (här ingår en guidad tur )

För ytterligare information om museet kontakta:

Stiftelsen Ållebergssegelflygmuseum

Ålleberg

52122 FALKÖPING

0515-37185

 

Rundflygning


Det finns också möjlighet att få en rundtur med segelflygskolans segelflygplan tillsammans med en instruktör. Detta är beroende av vädret men det är i regel mycket stora möjligheter att det är flygväder.

För ytterligare information och bokning av en flygtur kontakta segelflygskolan på telefon:

0515-371 52

0515-371 51